Хотелиерският бизнес има готовност да предостави 3500 легла в цялата страна, където да се настаняват карантинирани лица, хора в изолация и близки на болни от Covid-19. Това стана ясно след среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с представители на Националния борд по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, предаде БНР.

Според Николова, практиката в други държави показва, че такива хотели се използват като буферни за хора, които трябва да са под изолация и не могат да го направят в домовете си, за да не заразят близките си, както и за лица, които пристигат от чужбина и подлежат на задължителна карантина.

Очаква се Министерството на здравеопазването да предостави информация за санитарните изисквания, на които трябва да отговарят местата за настаняване, определени като "карантинни хотели", както и как хотелиерите биха могли да получат финансиране, съгласно приетите мерки за борба с Covid-19.

Според здравния министър Константин Ангелов обаче към настоящия момент няма необходимост от настаняваме пациенти в хотели, каквото е предложението на министърът на туризма. По думите му следващата стъпка, ако се усложни ситуацията, е превръщането на цели болници в София за лечение само на коронавирус.