Хотелите, които останат празни през зимния сезон, може да се превърнат в места за настаняване на карантинирани.

"Идеята е тези хотели да се използват за подсигуряването на здравната система, за да не се налага изграждането на полеви болници, при положение, че имаме свободна леглова база, каза по Нова вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

"Местата, предложени от бранша, ще бъдат използвани от здравните власти за настаняване на спешни и болни пациенти, както и на семейства под карантина. Разходите за това ще бъдат поети от държавата", обясни вицепремиерът.

Николова уточни, че принципът на финансиране ще бъде договарян от Министерството на здравеопазването и конкретния хотелиер. Условията за настаняване ще се одобряват от здравните власти.

"Говорим за лица, които се нуждаят от медицинска грижа, а не контактни. Хората трябва да знаят, че правителството няма да ги остави без легла, ако се наложи", отбеляза Николова.

Браншът има срок до края на седмицата да предложи конкретни хотели. Темата е обсъждана и вчера на заседание на Консултативния съвет по туризъм.

"Голяма верига заяви готовност да приема пациенти с COVID-19, ако се наложи. Става въпрос за 5-звездни хотели. Ние обаче се обединихме около идеята това да се места за настаняване с 2 и 3 звезди, за да им се помогне", каза още тя.

Очакван спад през зимния сезон

За предстоящия зимен сезон при благоприятна епидемична обстановка разчитаме на туристи от съседните държави, каза пред Консултативния съвет Марияна Николова. Акцентът тази година е насочен към българските посетители, като се надяваме да запазят високия си интерес към зимните ваканции. Според икономисти между 60 и 80 на сто от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните курорти този сезон. Прогнозираните загуби в зимния туризъм се очертават около 250 млн. лева, каза вицепремиерът и допълни, че чужденците са повече от половината туристи в зимните ни курорти. Очакваният отлив е за наполовина по-малко приходи спрямо миналата година.

За балансиран подход между спазването на мерките и възможността хората да имат доходи по време на пандемия се обяви Марияна Николова. Тя обяви категорично, че не може да се съгласи с думите на държавния глава Румен Радев, че правителството е в безпомощно състояние.

"Още в началото на кризата кабинетът предприе спешни мерки, които дадоха своя ефект - не само в социално-икономическата сфера, но и в здравеопазването", допълни вицепремиерът.