Повече от 41 милиона души в 43 страни са на ръба на глада. Без незабавни действия жените, мъжете и децата ще загубят живота си. Това е глобална извънредна ситуация, свързана с глада. Пандемията от Covid-19, насилствените конфликти и климатичната криза засилиха глада в световен мащаб. Сега хората в някои страни, като Южен Судан, Етиопия, Афганистан и Буркина Фасо, са изправени пред много реалната заплаха от глад, предупреждава неправителствената организация "Крисчън ейд" (Christian Aid).

Семействата отчаяно се нуждаят от храна и чиста вода, за да оцелеят. Ако действаме сега, можем да предотвратим ненужни смъртни случаи, апелира организацията и призовава за дарения.

Ситуацията е особено тежка в Южен Судан, където се смята, че населението на до 60% от територията на страната ще бъде изправено пред тежка продоволствена несигурност. Стотици хиляди жени, мъже и деца вероятно ще се сблъскат с глада.

Асошиейтед прес вече отбеляза, че икономиката на Афганистан бързо се приближава до ръба и страната е изправена пред ужасяващи прогнози за нарастваща бедност и глад, особено предвид наближаващата зима.

Организацията Christian Aid призовава дарители да осигурят: комплекти за очистване на водата за домакинствата; различни семена за посев и инструменти за отглеждане на зеленчуци; основни хранителни продукти за семействата, изправени пред глад.

Икономиките погиват

Същевременно организацията оповести резултати от проучване, според което брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението може да се срине с над 80% в най-уязвимите и най-засегнати от глобалното затопляне страни.

Christian Aid е изследвала 65 страни (членки на групи, представляващи на конференцията за климата в Глазгоу бедните страни и малките застрашени острови) и е стигнала до заключението, че средният спад на БВП на човек може да бъде 19,6 на сто през 2050 година при сегашната траектория на глобалното затопляне, а до края на века може да достигне 63,9 на сто. Ако бъде постигната целта на Парижкото споразумение за климата за затопляне от 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха, то тези проценти ще се сведат до 13,1 на сто спад на БВП през 2050-а и 33,1 на сто през 2100 година.

В шест от десетте най-засегнати страни обаче спадът може да бъде над 80 на сто в края на века при най-лошия сценарий, или 20 процента в най-добрия случай. Осем от тези десет страни се намират в Африка, а две - в Южна Америка.

"Тези изумителни икономически загуби изтъкват спешната необходимост от механизъм в отговор на въпросите за загубите и щетите (. . .) Ръководителите на богатите страни не могат повече да се бавят по този въпрос на конференцията COP26", посочва Christian Aid в предговора към доклада, цитирана от Франс прес и БТА.

Оценката е направена въз основа на иконометричен модел, който съотнася растежа и увеличението на температурите, използван в предишни проучвания на сп. "Нейчър".