САЩ са се съгласили да инвестират в Централна Америка и южната част на Мексико, за да насърчат развитието и да помогнат за възпирането на имиграцията. Това съобщи мексиканският министър на външните работи Марсело Ебрард след края на срещата на върха на Джо Байдън с президента на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор и с премиера на Канада Джъстин Трюдо, която се проведе във Вашингтон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Срещата на тримата лидери, известни като "тримата приятели", се състоя в момент, в който поводи за търкане между тях не липсват. Първо Байдън се срещна поотделно с Трюдо и Лопес Обрадор. Последните двама също имаха двустранна среща.

Мексиканският първи дипломат каза, че САЩ ще допринесат за схема, наречена "Да предоставим възможности". Той не навлезе в повече подробности и не каза колко пари ще инвестират САЩ.

Тримата лидери са се съгласили и следващата им тристранна среща да е в Мексико догодина. Според Ебрард настроението между тях е било положително.

"Преди всичко има повторно утвърждаване на една споделена визия за Северна Америка, такава каквато искаме да е в областта на икономиката и технологичното развитие", каза той.

Министърът поясни, че предложението на мексиканския лидер за стимулиране на инвестициите в Северна Америка с цел намаляване на зависимостта от доставчиците на вносни стоки, е било много добре посрещнато.

Тримата лидери са се договорили и за нуждата от координиран подход за спиране на незаконния трафик на стотици хиляди огнестрелни оръжия в Мексико, където голяма част от тях попадат в ръцете на бандите.

Съюзи, но интересите преди всичко

"Днес става дума за онова, което ние можем да направим като партньори, при взаимно уважение, за да направим по-силен нашия регион и да докажем, че демокрациите са способни да дадат резултати през 21-и век", заяви Байдън в началото на тристранната среща.

Трюдо на свой ред изрази голямото си задоволство, че заедно с Байдън обсъждат нов път към бъдещето на тристранното сътрудничество и на региона.

Лопес Обрадор пък похвали предимствата на икономическата интеграция, която според него е най-добрият инструмент за противопоставяне на един все така по-добре представящ се в икономически план Китай.

Въпреки че Байдън иска да възстанови споразуменията (съюзите), които пострадаха при Тръмп и въпреки че прави такива пламенни протекционисти изказвания като предшественика му, той също има големи амбиции да стимулира производството и заетостта в индустриалния сектор. Байдън също така казва, че купуването на американска продукция не е просто обещание, а чиста и категорична реалност.

Американският Конгрес вече прие план в размер на 1,2 трилиона долара за обновяване на инфраструктурата на САЩ. Сега разглежда и проектозакон за 1,75 трилиона долара социални и екологични разходи. Този втори нормативен акт предвижда данъчен кредит, за да стимулира американците да купуват електромобили, произведени в САЩ, което ядоса търговските партньори на САЩ. Мексико и Канада са тясно свързани с американския автомобилен сектор, що се отнася до производство и сглобяване на коли. Трите страни освен това сключиха при президентството на Тръмп ново споразумение за свободна търговия, но сега Канада и Мексико смятат, че стимулирането на американците да купуват произведени в САЩ електромобили, нарушава клаузите на договора.

Въпросът за имиграцията по южната граница на САЩ също не е уреден в момента, в който Вашингтон отново отвори границите си. Мексиканският президент подчертава, че Канада, както и САЩ имат нужда от работна ръка и призовава "да се отвори по един регулиран начин миграционния поток".

На срещата нямаше признаци за голям пробив, но Байдън се надява, че тя ще е пътят за разрешаване на най-трънливите въпроси между САЩ и двете й съседки.

"Трябва да сложим край на пандемията и да предприемем решаващи действия, за да овладеем климатичната криза. Трябва да извършим всеобхватно икономическо възстановяване. Трябва да се справим с предизвикателството на безпрецедентната миграция в нашето полукълбо", заяви Байдън на гостите си.