За намаляване на ДДС върху билетите за кино апелират от Асоциацията на българските киносалони (АБК) в изпратено до медиите отворено писмо.

Българските киносалони и филмовата дистрибуция са изправени пред колапс и на колене, тъй като всичките опити за контакт с правителството и обсъждане на проблемите на кинопоказа остават нечути, заявяват от АБК.

По думите им положението на кината и дистрибуторите е такова, че обществото е заплашено да остане без кина, респективно без достъп до това изкуство.

Съвсем неотдавна зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева лансира намалена на 9% ставка за ски лифтовете (сигурно имаше предвид дружествата оператори на съоръженията). Според бизнеса от бранша такава мярка трябва да бъде в сила за период поне от 2-3 години, за да позволи на големите и по-малки зимни курорти да привлекат повече туристи и да даде глътка въздух на инвеститорите в една от най-тежките години за туризма.

Парламентът вече гласува от 1 декември ставката на ДДС за доставка на храна за вкъщи, приготвена в заведения, да падне на 9%. Мнозинството обаче се запъна и не прие предложението на левицата за 9% ставка и за лекарствата, включени в позитивния списък по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, заплащани със средства НЗОК, медицински изделия и диетични храни за медицински цели.

От 1 август т.г. влезе в сила 9-процентната ставка на ДДС за виното и бирата, сервирани в заведения. От 1 юли пък действа 9% ДДС при ресторантьорството, книгоиздаването и бебешките храни и консумативи.

Всички намаления на данъчната ставка засега са временни със срок до края на 2021 г. - като антикризисна мярка.