Новото италианско правителство ще включи в първия си бюджет както данъчни съкращения, така и универсален базов доход, с което ще покаже на финансовите пазари, че управляващата коалиция не е отстъпила от дневния си ред. Това заяви италианският министър на финансите Джовани Триа в интервю за Bloomberg, цитирано от Инвестор.

Мащабната икономическа програма цели да покаже на инвеститорите, че правителството на популистите е сериозно в целите си, макар и създаването му първоначално да предизвика пазарни сътресения.

Идеята за предоставянето на базов доход за най-бедните е силно подкрепяна от Движението "Пет звезди" докато неговият коалиционен партньор "Лигата" обеща на своите избиратели намаляване и опростяване на данъчната система.

Двете мерки "трябва да вървят ръка за ръка, тъй като те са необходими за промяна на системата и в подкрепа на икономическия растеж", посочи Триа, според когото "по-високият икономически растеж трябва да идва от постепенното прилагане на правителствената програма". 

По думите му подобен подход изисква работа както по отношение на данъчните приходи, така и на разходите. "Нашата липса на връзка с предишното правителство няма да е за нивото на дефицита, а по-скоро за смесването на политиките", допълни той.

На въпрос за заплахата от понижаване на рейтинга на Италия заради фискалните планове на Рим Триа заяви, че неговите изчисления и симулации, достъпни на международно ниво, показват, че подобно нещо "не би било оправдано". Министърът посочи още, че може би, е дошло времето за споразумение на европейско ниво за изключването на някои инвестиции от изчисленията на дефицита.

В интервюто си Триа също така отново повтори позицията на правителството, че страната ще остане в еврозоната, но допълни, че съществуват много "нефункционалности в паричния съюз", които трябва да бъдат преодолени.

"Никой не иска да напуска еврозоната, но ако не я поправим, нещата рискуват да станат по-лоши", допълни министърът.