Полски държавни компании трябва да купят медии, които са собственост на чуждестранни лица, за да се избегне монопол на медийния пазар. Това каза днес министърът на културата, националното наследство и спорта Пьотър Глински, цитиран от Ройтерс и БТА.

Управляващата партия "Право и справедливост" отдавна твърди, че медиите, които имат чуждестранни собственици, изопачават обществените дебати и критикуват несправедливо правителството.

Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински каза през август, че Полша е готова да разработи правила за намаляване на чуждестранната собственост на медии като вестници и телевизионни канали, но оттогава няма изготвени проектозакони или предложения.

По-рано тази седмица сп. "Икономист" съобщи, без да назовава източници, че германската издателска група Ферлагсгрупе пасау (Verlagsgruppe Passau) води разговори с полската държавна рафинерия ПКН Орлен (PKN Orlen) за продажбата на полския си клон Полска прес.

Двете страни отказаха да коментират новината.

На въпрос дали ПКН ще придобие Полска прес, Глински каза днес пред частното радио "Ер Ем Еф", че трябва да се признае, че това не е нормална ситуация: първо, почти всички регионални медии да са в ръцете на една корпорация и второ, тази корпорация да е германска.

Високопоставени представители на "Право и справедливост" заявиха по-рано, че реформите ще се съсредоточат върху намаляване на чуждестранната собственост, позволена в медийните компании, и ще се основават на съществуващото законодателство във Франция и Германия.