Полша ще затвори въглищните си мини през идните десетилетия, тъй като постепенното изваждане от употреба на изкопаемите горива е неизбежно в светлината на климатичната политика на ЕС. Това заяви днес полският вицепремиер Яцек Сашин, цитиран от Ройтерс и БТА.

Полша произвежда по-голямата част от електроенергията си чрез изгаряне на въглища, което поскъпна заради нарастващите цени на разрешителните за въглеродни емисии. Отрасълът се бори и със спад в търсенето на въглища, който се ускори по време на карантината за коронавируса, тъй като страната използваше по-малко енергия, припомня агенцията.

Освен това много миньори се разболяха от Ковид-19 и част от миннодобива бе временно спрял или намален.

Правителството, заедно със синдикатите в минния бранш, си е поставило за цел да изготви до края на септември план за преструктуриране на сектора. Властите планираха да закрият две мини, но се отказаха под натиска на профсъюзите.

"Процесът по затваряне на мините е неизбежен, тъй като е много силно обвързан с енергийната и климатичната политика на ЕС. Този процес ще продължи няколко десетилетия и през този период въглищните мини ше бъдат закрити", каза Сашин пред частното радио Ер Ем Еф.

Полша е единствената страна в ЕС, която не се е ангажирала да стане въглеродно неутрална до 2050 година. Управляващата партия "Право и справедливост" твърди, че са нужни повече време и значителни средства за преминаване към икономика с нулеви емисии.