Правителството ще предприеме стъпки, за да се увери, че цените на газа и електричеството няма да се повишат толкова, колкото се предвижда от полския енергиен регулатор и енергийните оператори, предаде специално за БТА полската агенция ПАП, като се позова на изявление на правителствения говорител в сряда.

Думите на Мюлер последваха съобщението на премиера във вторник, че законопроектът, въвеждащ инструменти за подпомагане на домакинствата, които не се отопляват на въглища, ще бъде готов до четвъртък.

"Ние ще предприемем по-нататъшни стъпки [за да гарантираме, че] цените на газа и електроенергията няма да се покачат толкова високо, колкото енергийният регулатор и някои компании прогнозираха", каза Мюлер в Слупск, Северна Полша.

През юли Сеймът, долната камара на парламента, прие акт за въвеждане на надбавка от 3000 полски злоти (631 евро) за въглища за домакинства с отопление с въглища.

Мюлер каза, че новите енергийни решения на правителството са планирани като комплексна програма за домакинства, използващи не само газ и електричество, но и други енергийни източници като пелети, мазут или биомаса. Той добави, че подкрепата трябва да се съсредоточи върху областите, където скоковете на цените са най-големи.