Първите туристи по родното Черноморие са от Полша, Чехия и Великобритания, но най-много са румънците. Това каза за Радио Варна проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. От първи юли има раздвижване, но е факт че само половината от хотелите по родните курорти са отворили и те имат ниска заетост от порядъка на 30-40%, каза още Маринов. По думите това е недостатъчно, за да генерират оперативна печалба.

Според него надежда за наваксаване на загубите има, ако паднат ограниченията за още страни, като Украйна например. Той прогнозира, че така ще се постигне по-висока заетост в хотелите и това ще даде шанс в края на сезона те да не са на минус.

Стоян Маринов коментира и отлива на туристите заради ситуацията със заразените в България. По думите му страната ни е една от сигурните дестинации в сравнение с Португали, Испания и Италия, но съобщаваните числа понякога действат стресиращо на тези, които са избрали да почиват у нас. Хотелиери казват, че има анулирани, но и се правят нови резервации, подчерта Маринов.

Той посочи, че процентът на заболеваемост не е висок и няма драстичен скок, а варира между 4-5 %.

При нас е както в останалите страни, колкото повече тестове правим, толкова повече се увеличава числото на заразените, каза още Маринов, като посочи, че когато се обявяват абсолютните числа, трябва да се споменават и относителните дялове.

Първи чартърен полет с украински туристи кацна в Бургас

Междувременно днес сто и осемдесет туристи пристигнаха на Летище-Бургас с първия чартърен полет от Украйна. Те бяха посрещнати по стара българска традиция с питка и фолклорни изпълнения от ансамбъл "Странджа".

Украинският посланик Виталий Москаленко, представители на Община Бургас и туроператори поздравиха туристите и им пожелаха весело лято.

През следващите дни на Летище-Бургас се очаква да кацнат още полети с туристи от Украйна. Южното Черноморие традиционно е предпочитана дестинация. През изминалата година то е посетено от близо 596 000 души от Украйна, а престоят им обикновено трае две и повече седмици, което ги прави особено предпочитани туристи от местата за настаняване в региона, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Той заяви, че многократно е настоявал пред Министерството на външните работи и Министерството на туризма да бъдат облекчени процедурите за пътуване, както и за пълна електронизация на процеса по издаване на визите.