Почина румънският милионер Флориан Валтер, бивш акционер на футболните клубове "Динамо" (Букурещ), "Петролул" (Плоещ) и "Университатя" (Клуж), съобщават румънските медии, цитирани от БТА.

56-годишният Валтер бе опериран в петък, след което изпадна в кома и животът му бе поддържан от апаратура. Снощи около 22 ч. бизнесменът е издъхнал в болница "Флоряска" в Букурещ в резултат на мозъчен удар.

Флориан Валтер бе акционер в "Динамо" (Букурещ) в началото на 2000 г., след което стана собственик на "Университатя" (Клуж) и "Петролул" (Плоещ).

През последните години той имаше сериозни проблеми със закона, като бе обвинен по няколко дела за укриване на данъци, пране на пари и сформиране на организирана престъпна група. През 2016 г. бе екстрадиран от Обединените арабски емирства и поставен под съдебен контрол във връзка с обвинение, че е ощетил държавния бюджет с 4,5 милиона евро в периода 2013-2014 г.

Румънските медии припомнят възхода на противоречивия бизнесмен. Според собствените му признания революцията през 1989 г. го заварила" с близо милион леи "под дюшека" от търговия на черно с газови бутилки. След това се занимавал с превоз на хора, които работели на черно на Запад, заради което дори е арестуван в Австрия в началото на 90-те. По-късно установява контакт с влиятелни политици и полага основите на бизнес търговия със строителни материали и мебели. "Големият удар" обаче е основаването на фирмата за почистване "Ромпрест", която печели договори с големи институции като летище Отопени, Румънски железници, кметството в първи район на Букурещ, метрото. Бизнесменът печели популярност, когато започва да инвестира във футбола.

През 2007 г. той сменя името си от Флориан Бушка на Флориан Валтер. Според в. "ПроСпорт" не става дума за каприз: бизнесменът се нуждаел от нова идентичност, защото проявявал интерес към договора за хигиенизиране на американската военна база край Констанца, а името Флориан Бушка не било представително след ареста и обвиненията в Австрия.

През 2010 г. богатството му възлиза на над 62 милиона евро, през 2014 г. - на 50 милиона евро, а през 2015 г., след като бяга от Румъния - на 22-25 милиона евро, твърдят румънски медии.