Бившият инвестиционен банкер Джеймс Улфенсън, който прокара облекчаването на дълга на най-бедните страни, докато бе начело на Световната банка, почина на 86 години, съобщи институцията, цитирана от Ройтерс.

Улфенсън, бивш партньор в "Соломон брадърс" (Salomon Brothers), бе определен за президент на Световната банка от тогавашния американски президент Бил Клинтън и ръководи банката от юни 1995 година до май 2005 година.

Роден е в Австралия, а през 1980 година получава американско гражданство.

През 1979 година той помага за спасяването на "Крайслер" (Chrysler Corp) от фалит заедно с шефа на компанията Лий Якока и Пол Волкър, който тогава е ръководител на Федералния резерв на Ню Йорк.

Заедно с Международния валутен фонд (МВФ), през 1996 година Улфенсън задейства Инициативата за бедните страни с огромни дългове - програма, която сваля над 53 милиарда долара дългово бреме от 27-те най-бедни държави в света.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева изрази дълбокото си опечаление от загубата на своя приятел, ментор и бивш шеф.

Той бе герой за мен, както и за много други, посочи тя в изявление.

Джим преобрази развиващия се свят и Световната банка. В процеса на работа той стана буквално гласът на бедните хора на нашата планета, допълва Кристалина Георгиева.