Цените на плодовете и зеленчуците в началото на месеца се повишиха, сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Към 5 октомври килограм оранжерийни домати на едро достига 2,45 лв, а на червения пипер - 1,77 лв. Земеделците признават, че голяма част от реколтата им това лято е пострадала заради дъждовното време. Ресорното министерство предвижда от догодина държавната помощ, която получават собствениците на оранжерии, да бъде намалена, а тази на полските производители - повишена, тъй като разходите им са по-големи, съобщи Телевизия "Европа".

Само за седмица цената на килограм оранжерийни домати на едро се е повишила с 0,15 лв. спрямо края на септември и в магазина вече струва между 2,60 и 5 лв. За да си направите шопска салата трябва да дадете повече и за краставици - към 5 октомври цената на килограм вече е 1,37 лв. В началото на есента очаквано цените на повечето плодове и зеленчуци отбелязват масово поскъпване. Причината тази година е не само смяната на сезона, но и дъждовете през лятото, които унищожиха голяма част от реколтата на производителите.

Стоян има четири оранжерии и над 100 декара, засети с плодове и зеленчуци. При голяма част от тях щетите от лошото време са оказали влияние.

А освен по-малко реколта, заради лошото време Стоян има и повече разходи.

От Министерството на земеделието предвиждат от 2019 г. част от държавната помощ за собствениците на оранжерии да отиват при полските производители.

Според разчети на земеделското ведомство разходите на оранжерийни производители са средно 20 хиляди лв. на декар. Предвижда се от 2019-та държавната помощ на декар за тях да бъде 27 хиляди лева.