С приближаването на зимните месеци и на коледните празници сметките за домакинствата обикновено се увеличават, тъй като хората прекарват допълнително време на закрито и използват повече електричество от обикновено. Но кой ще плаща най-много?

Отговор на този въпрос дава специализираната интернет платформа SaveOnEnergy.com/uk, която използва данни на Евростат и Odysee-mure, като анализира разходите за електроенергия на домакинствата за kWh и потреблението на електроенергия на домакинство, за да разкрие коя европейска държава плаща най-много и най-малко за техните сметки за ток.

3е-news.net

В тазгодишната класация България със среден разход от 306 евро на домакинство годишно заема последното 27-мо място в Европа. В същото време в Норвегия плащат най-високи сметки за ток, 2467 евро годишно.

На база годишни приходи, португалците харчат 9.8% от тях за електроенергия, което е най-високия процент за ток. На второ място е Хърватия с 9.7 на сто и трета е Кипър с 9.6 процента. В същото време с 2.1% от годишните приходи сметките за ток са най-ниски в Люксембург.

Още за проучването на SaveOnEnergy.com/uk къде по колко се плаща за електроенергия може да прочетете на 3е-news.net.