Хартиените касови бележки постепенно може да бъдат премахнати, като това първо ще стане при онлайн покупки и при плащане с мобилен телефон в магазина. А самите касови апарати може да изчезнат от магазините. Предложението да бъде въведена софтуерна фискализация беше направено от представители на бизнеса по време на онлайн семинар на НАП за електронната търговия, пише "Труд".

"Приемам аргументите за необходимостта от въвеждане на софтуерна фискализация и предлагам да се започне от електронната търговия", каза изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова. Според нея, ако новият начин за отчитане на продажбите е ефективен и се увеличи коректното плащане на налозите от страна на търговците, може да се разшири сферата на приложение. За целта Галя Димитрова постави задача работна група да представи рамките на необходимите промени.

Софтуерната фискализация беше разяснена от Иван Аржентински от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ). При нея след плащане от клиента към търговеца данни за сумата и стоката се изпращат в реално време към фискален оператор, който ги обработва. А търговецът връща на клиента електронен фискален бон - по мейл или директно на телефона му.

Ролята на фискален оператор може да играят познатите касови апарати, но може да бъде и един касов апарат за цял магазин, в който има няколко продавачки. Възможно е данните за оборота да се съхраняват във фискална памет (която в момента е в касовия апарат), която се намира в център за данни на стотици километри от самия магазин, и търговецът само да наема тази фискална памет, където да съхранява данните за оборота. Възможно е ролята на фискален оператор да играе и специализиран софтуер, стана ясно от думите на Иван Аржентински. Според него още през 2021 г. може да започне издаването на електронни касови бележки при онлайн пазаруване и плащане с мобилен телефон. А постепенното премахване на познатите касови апарати може да стартира от 2022 г.