Петте най-големи частни петролни компании в света и други представители на сектора са похарчили над 250 милиона евро за лобизъм в ЕС от 2010 г., съобщиха неправителствени организации за защита на околната среда, предаде Франс прес.

Бритиш петролиъм, Шеврон, Ексън Мобил, Шел, Тотал и организации, представляващи сектора за производство на енергия от изкопаеми горива, са имали най-малко 327 срещи с представители на Европейската комисия, откакто Жан-Клод Юнкер я е оглавил през 2014 г.

Петте гиганта са декларирали разходи за лобиране в размер на 123,3 милиона евро за периода 2010-2018 г., а други компании от сектора са похарчили 128 милиона за същия период.

Данните са от проучване на три организации и са събрани от годишните декларации на компаниите и от "регистъра за прозрачност", в който са изброени постъпките на лобисти пред европейските институции.

"Това е хронично поведение на индустрията на изкопаемите горива, която прави всичко възможно, за да забави, отслаби или осуети действията, които са толкова важни за климата", коментира пред АФП Паское Сабидо от организацията Corporate Europe Observatory.