Цените на петрола се понижиха днес в азиатската търговия, след като САЩ отчетоха силно увеличение на запасите си до близо 17-месечен максимум на фона на рекордно високото производство, предаде Ройтерс и БТА.

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиито котировки са реферетнти за европейския пазар, поевтиня днес с 16 цента или с 0,2 на сто до 71,75 долара за барел.

Американският лек суров петрол понижи цената си с 25 цента или 0,4 на сто до 64,36 долара за барел спрямо закриването вчера в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса.

Запасите от петрол на САЩ са се увеличили през миналата седмица със 7,03 милиона барела и на 5 април са достигнали 456,55 милиона барела, съобщи снощи министерството на енергетиката на най-голямата икономика в света.

Нарастването превишава очакванията на инвеститорите, които прогнозираха те да се увеличат с 2,5 милиона барела.

Добивът на САЩ е достигнал рекордните 12,2 милиона барела дневно, превръщайки страната в най-големия производител на черно злато, следвана от Русия и Саудитска Арабия.

Въпреки увеличените доставките от САЩ глобалните пазари продължават да са под натиск заради свиването на добива на ОПЕК, американските санкции срещу износа на Иран и Венецуела и нарасналото напрежение в Либия, отбелязва Ройтерс.