Котировките на петрола се понижиха тази сутрин в Азия, заличавайки първоначалните печалби, на фона на опасенията, че скокът на коронавирусните случаи в САЩ, които са най-големият потребител на суровината в света, ще ограничи възстановяването на търсенето, предаде Ройтерс.

Сортът Брент, чиято цена е референтна за Европа, поевтиня с 19 цента или с 0,4 на сто до 42,91 долара за барел, след като отбеляза максималните за сесията 43,19 долара за барел.

Американският лек суров петрол понижи стойността си със 17 цента или също 0,4 на сто до 40,46 долара за барел. По-рано сортът достигна цена от 40,79 долара за барел.

При рекордно увеличение на заразените в 16 американски щата през първите пет дни на юли, по данни на Ройтерс, нараства безпокойството на пазара, че държавните санитарни мерки по ограничаване на вирусното разпространение ще потиснат търсенето на гориво.

"Потенциалът за унищожаване на търсенето, в момент когато връщането на карантината изглежда все по-вероятно, се комбинира с опасенията за дисциплината в ОПЕК+ за оказване на натиск върху петролните цени", коментира Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в Си Ем Си маркетс (CMC Markets).