Аванс от близо 250 млн. лева е платила държавната "Булгартрансгаз" за строителството на "Балкански поток". Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова, която беше гост в Сутрешния блок на БНТ. По думите на министъра има две опции за финансиране на газопровода - строителят "Аркад" да осигури заем или "Булгартрансгаз" да потърси финансиране след построяването на първите 308 км.

Газопроводът "Балкански поток" ще бъде завършен през първата половина на 2020 г. заради забавяне на обществената поръчка за строителството му, обяви енергийният министър.

Стремежът на нашето правителство, на премиера Борисов, е да дадем възможност и България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа, но за да се случи това, трябва да бъдат спазени всички европейски правила.

"Балкански поток" е алтернативният маршрут за доставка на руски газ вместо през Украйна - през Турция. Цената на проекта е над 2 млрд. лева, а капацитетът му - над 15 млрд. куб. метра.

Енергийният министър коментира и подготовката на енергийните дружества за зимния сезон.

Хората трябва да бъдат спокойни, готовността на България за есенно-зимния сезон е добра.

Един от приоритетите на страната и през следващата година ще остане защитата на въглищните ни централи. По думите на Петкова България е предложила на Брюксел план как да запази тези мощности до 2050 г.

В интегрирания план "Климат-енергетика" ясно сме заявили, че до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. възнамеряваме да се ползваме от енергийни мощности от въглища.

46% от електрическата енергия, която е нужна на страната се осигурява именно от тези централи, които работят на въглища, този процент през зимата достига до 60.

За да поевтинее токът за бита и дребния бизнес, министерството ще започне преговори и с американските централи за отпадане на дългосрочните договори за изкупуване на ток.

"През 2014 г. тогавашната Комисия за енергийно и водно регулиране сезира ЕК със съмнения, че е налице неправомерна държавна помощ, която се предоставя на базата на двата договора с американските централи. Беше нает финансов консултант от наша страна, който да извърши преглед и анализ дали на базата на тези договори е възстановена първоначалната инвестиция от тези две компании със съответната норма на възвръщаемост. Нашият консултант на този етап ни е предоставил данни, от които става ясно, че една от централите "Контур Глобал" е възобновила първоначалния размер на инвестицията, така че Министерски съвет даде мандат на вицепремиера Томислав Дончев, на министъра на финансите Владислав Горанов и на мен да стартираме процедура по водене на преговори с "Контур Глобал" с цел прекратяване на договора. Нашата амбиция е "Контур Глобал" да продължи да работи на свободния пазар и ние да постигнем една договореност, която да е в интерес и на двете страни. С колегите имаме много добър диалог и се надявам на едно добро балансирано решение в интерес на България и в интерес на компанията", каза още Петкова.

"Сделката за продажба на "ЧЕЗ България" се реализира по реда и условията на чешкото законодателство. Една чешка компания продава своите активи в България. Спазват се процедурите по българското законодателство. Законът предвижда една проверка от страна на Комисията за защита на конкуренцията и да бъде дадено становище, за да се анализират всички факти и обстоятелства и това дали са налице някакви рискове или нарушения в областта на конкуренцията и могат ли да възникнат в резултат на подобен тип сделка. Комисията за енергийно и водно регулиране също трябва да се произнесе от гледна точка на сигурността на системата. Всички компетентни органи, които имат отношение към този процес вършат много отговорно своята работа. Към настоящия момент Комисията за защита на конкуренцията прави своите анализи по тази сделка", посочи Петкова.

По думите ѝ още през 2003 г. правителството е взело решение 3-те електроразпределителни дружества да бъдат продадени. "Мотивите са свързани с възможностите на едни чуждестранни инвеститори да направят инвестиции в тези съоръжения, така че решението е взето много отдавна и фактите са такива", каза още тя.