"Сливане на АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2" не би било в състояние да реши проблемите на топлоелектрическата централа, по-скоро би създало допълнителни проблеми. Никой няма да вземе решение, което ще постави под риск сигурността на енергийната система и дейността на едно или друго енергийно предприятие". Това коментира пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод предложението за сливане на двете дружества, което доби публичност преди няколко дни.

Държавата търси начин да запази живота на въглищната централа ТЕЦ "Марица изток 2", която е изправена пред сериозни предизвикателства заради ограничените квоти за вредни емисии. При сегашните цени на въглеродни емисии от 25 евро на тон, през март 2019 г. централата трябва да плати 466 млн. лева, за да може да работи през следващата година, обясни проблемите министърът. Затова държавата търси варианти да запази предприятието жизнеспособно, тъй като то е ключово за страната и региона, а работна група от експерти обсъжда различни варианти за спасяването на енергийната компания.

Петкова коментира и думите на руския президент Владимир Путин, че България се е отказала от проекта за изграждане на газопровода "Южен поток" под външен натиск.

"За да бъдем коректни, трябва да кажем, че Европейският съюз имаше проблеми с проекта "Южен поток" в две направления. Проблемите, които Европейската комисия посочи през юни 2014 година, са че не се прилага законодателството в областта на обществените поръчки и притесненията, свързани с нарушения на третия либерализационен пакет. Тогавашният премиер Пламен Орешарски със свое писмо е наредил спиране на всички действия по проекта, за да се избегне нова наказателна процедура срещу България", обясни Теменужка Петкова. Тя подчерта, че темата с проекта "Южен поток" е назад във времето, а това, което България прави, е свързано с гарантирането на енергийната сигурност на страната и да запазим ключовото си място на газовата карта на Европа.

 

 

,