"Газпром" пусна официално съобщение, че компанията проявява интерес и капацитет за участие в изграждането на нова инфраструктура на територията на България. Смятам, че това е един много сериозен знак, заради участието в така наречената трета фаза на пазарния тест. До този момент "Булгартрансгаз" на базата на анализа на проектите, които се развиват около нас, на базата на интерконектора Гърция-България, на базата на "Турски поток", проведе две фази на пазарния тест, които не бяха обвързващи, защото такива са правилата на Европейкия съюз , каза пред Канал 3 министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Сега предстои да бъде дадена трета фаза на пазарния тест, която ще е обвързваща. Тя ще даде ясен отговор по отношение на това кой би желал да резервира капацитет, за какъв период от време и съответно за какви количества. Това, което "Газпром" казва е, че проявяват интерес и ще участват в тази трета фаза. Това означава, че потоците природен газ ще преминават през България. За експертите, които твърдят, че е по-добре да не се прави нищо и да се позовем на клаузи на договора, възниква въпросът какво се случва, след като изтекат десетте години. Тази инфраструктура ще стане на практика неизползваема, тези хора, които работят с "Булгартрансгаз", какво точно ще правят, след като няма да има потоци природен газ и възниква въпросът в дългосрочен аспект дали искаме България да бъде на газовата карта. И ако искаме, то задължително трябва да се съобразим с променящата се среда в областта на енергетиката, които се развиват около нас. Собствеността остава изцяло българска, независимо от това дали ще се наложи да взимаме банков заем. Според заявките, които "Газпром" прави, от 1 януари 2020 година те не възнамеряват да използват така наречения транс-балкански маршрут, със сегашния капацитет, в който се използва", добави още тя.

"Много е тежка темата за цената на емисиите, които трябва да се плащат не само за нашата страна. За нас е изключително важно как се развива цялата тази процедура и цялата тази полемика, свързана с амбициите по отношение на повишаване на въглеродните емисии. България е гласува винаги против подобна тенденция и това е така, защото този въпрос е пряко свързан с нашата енергийна независимост. И когато става дума за такъв тип въпроси, смятам, че ние трябва за защитим нашата национала позиция и нашата национална теза, която към момента е свързана с това, че българското правителство не подкрепя амбициозността в тази посока", заяви Теменужка Петкова.

"Към настоящия момент цените на емисиите са 20 евро. Ако цената е 25 евро за тон, на година ТЕЦ Марица Изток 2 за електроенергията, която произвежда и съответно емисиите, които генерира, ние трябва да платим близо 466 милиона лева, тоест близо половин милиард до март 2019 година. Тъй като към настоящия момент има лек спад от 25 евро до 20, ние предприемаме мерки да закупим емисиите докато са на тези по-ниски нива, така че съответно да можем да генерираме и по-малък разход", каза още министърът на енергетиката.