Перу ще отвори постепенно свои музеи и археологически обекти, които са затворени от месеци заради пандемията от новия коронавирус, предаде Франс прес.

Изгубеният град на инките, Мачу Пикчу, ще започне да приема жители на южния регион Куско утре. Най-известната туристическа забележителност в страната ще бъде отворена за останалите перуанци и за чужденци на 1 ноември.

Перу, с 33 милиона жители, е на първо място в света по брой починали от  Covid-19 на глава от населението, отбелязва Франс прес.

През последното денонощие в страната са били регистрирани почти 2800 нови заразени с коронавируса, с което общият брой на потвърдените случаи доближава 860 хиляди. 33 577 човека са починали, съобщи перуанското министерство на здравеопазването, цитирано от ТАСС.

Броят на смъртните случаи от Covid-19 в Аржентина надхвърли 25 хиляди, предаде Франс прес, като се позова на здравните власти.

През последното денонощие са починали 421 човека и са били установени близо 17 100 нови случая на коронавирус.

Общият брой на регистрираните заразени в Аржентина, с население от 44 милиона души, доближава 950 хиляди.

През последното денонощие в Бразилия са били установени над 28 хиляди нови случая на коронавирус. 713 човека са починали, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от ТАСС.

Общият брой на регистрираните заразени в Бразилия доближава 5,170 милиона. Страната е на трето място в света по този показател след САЩ и Индия.

152 460 човека са починали. Бразилия е втора в мрачната статистика след САЩ.

През последното денонощие в Мексико са били потвърдени над 5500 нови заразени. 387 души са починали, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на здравеопазването.

Потвърдените случаи на коронавирус в Мексико доближават 835 хиляди. Правителството обаче признава, че реалният им брой вероятно е много по-висок, отбелязва Ройтерс.

85 285 човека са починали. Мексико е на четвърто място в черната статистика след САЩ, Бразилия и Индия.