Пазарите в момента залагат на 90-процентова вероятност Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да понижи краткосрочните си лихви с четвърт пункт до 1,75-2 процента след двудневното заседание, което започва днес, пише Маркетуоч.

Подобно решение би отговаряло на политиката на "корекции в средата на икономическия цикъл", която започна през юли.

Интересният въпрос следователно не е какво ще направи УФР с лихвите при сегашното заседание, а какво ще намекне за плановете си през идните няколко години.

Текущите пазарни показатели сочат 60 процента вероятност лихвите на американската централна банка да бъдат намалени отново преди края на 2019 година и близо 50 вероятност за още понижения до пролетта.

Това означава, че не е важно самото решение, а прогнозите на УФР за бъдещето и отговорите, които шефът на институцията Джероум Пауел ще даде на пресконференцията след заседанието.

Неотдавнашното преминаване на УФР от вдигане към свиване на лихвите трябва да се разглежда в контекста на коренната промяна на политиката на институцията, която започна в началото на годината. Увеличенията на лихвите през 2018 година бяха мотивирани от неоснователен оптимизъм за базовата сила на американската икономика. Експертите на централната банка бяха заблудени от данните за заетостта, които след това бяха преразгледани, както и от еднократния скок на капиталовите инвестиции и разходите за отбрана, провокирани от бюджетната сделка в края на 2017 година.

Не само УФР променя курса. Европейската централна банка също надцени растежа след краткосрочния "евробум" през 2017 година и след това бе принудена отново да прибегне към стимули. Миналата седмица институцията обяви, че възобновява програмата си за изкупуване на облигации, припомня Маркетуоч.

Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс, призова УФР към голямо понижение на лихвата и стимули.