Първият натоварен със зърно кораб, който потегли от пристанището в Одеса на 1 август, снощи хвърли котва край Истанбул, на определения район Кумкьой, съобщиха от турското министерство на отбраната.

Корабът "Разони", плаващ под флага на Сиера Леоне, е натоварен с 26 527 тона царевица и ще отпътува за Ливан съгласно споразумението, подписано в Истанбул. 

Сутринта предстои да се извърши инспекция на кораба и товара от съвместен екип от руски, украински и турски представители от Съвместния координационен център, който функционира съгласно споразумението. След като приключи инспекцията, корабът ще отплава през турските проливи към Ливан, съобщи БТА.

Предвижда се зърно да се изнася от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южни, които са блокирани заради продължаващата вече шест месеца война между Русия и Украйна.

Отварянето на коридор за износа на украинското зърно през Черно море се счита за голям успех на турската дипломация. Очакванията са, че успешното изпълнение на споразумението може да отвори пътя на преговори за прекратяване на войната в Украйна.