Докато потребителските цени в Китай растат, то тези на производител се понижават за трети пореден месец, което е сигнал за забавяне на икономическия подем в страната, съобщава CNBC, цитиран от Инвестор.

Потребителската инфлация в Китай се ускоява през септември с 2,5% на годишна база и с 0,7% спрямо август, става ясно от официални данни на правителството. 

Индексът на инфлацията, който измерва цените на производител, обаче показва охлаждане за трети месец подред през септември - индикатор за забавяне на икономическия импулс в условията на ескалиращо напрежение в търговията със САЩ.

Инфлацията във втората по големина икономика в света се следи отблизо заради търговския конфликт със САЩ, като обемът на новите поръчки вече е засегнат.

Индексът на цените на производител през септември е нараснал с 3,6% спрямо година по-рано, което е забавяне спрямо отчетените 4,1% през август, съобщи Националното статистическо бюро на Китай. На месечна база пък повишението е с 0,6%.

Индексът на потребителските цени беше в съответствие с очакванията на анализаторите, сочи анкета на Ройтерс.

Данните са и в рамките на 3-процентовата годишна цел на политиците.

За ускоряването на потребителската инфлация е допринесло поскъпването на храните заради неблагоприятното време и повишаване на търсенето на фона на повечето почивни дни в края на септември в Китай.

В отговор на увеличаването на митата върху китайските стоки от страна на САЩ Пекин отвърна с реципрочни мита върху американски стоки, но ефектът от хода на Китай изглежда доста по-ограничен.

"Митата ще стимулират ръста на цените, но от друга страна, търсенето на стоки и услуги не е толкова силно", коментира Чъ Ло, старши икономист в BNP Paribas Asset Management. Според него прехвърлянето на тежестта от митата върху цените в страната ще бъде ограничено.

От Китайската централна банка се очаква да коригира паричната политика с цел стимулиране на забавящия се растеж. Официалната цел на Китай за ръста на икономиката през тази година е около 6,5%.