Една фирма вече е била извадена от разширения списък "свързани лица", със санкционираните по Закона "Магнитски" на Министерството на финансите. Това стана ясно от изказване на министъра на финансите Асен Василев днес. Той посочи, че корекцията се е наложила, защото се оказало, че при вписването е направена грешка в Търговския регистър. Василев не съобщи за коя фирма става въпрос, а само, че тя е гръцка.

"Възраженията се разглеждат от комисията на база на предоставени документи. Ако се установи, че някой от лицата в списъците нямат свързаност, ще бъдат извадени от списъка.  Веднъж седмично комисията се събира и разглежда тези искания", посочи той. Василев допълни, че предстои разглеждане и на жалбата от майката на бившия депутат Делян Пеевски - Ирена Кръстева.

Както Dir.bg писа, на 2 юни 2021 г. Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ съобщи, че налага санкции на бизнесмена и обвиняем Васил Божков, бившия народен представител Делян Пеевски, заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и на 64 компании в България, съгласно закона "Магнитски". 

Последва реакция от управляващите у нас:

На 5 юни Министерството на финансите публикува списъци на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи.

На 9 юни ведомството публикува нов-разширен списък. Към вече публикуваните имена на 64 фирми бяха добавени още 34 в списък на свързаните лица: Всички физически лица и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC.". Няколко дни по-късно (на 15 юни) ведомството, ръководенот Асен Василев публикува и списък на физическите лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC (The Office of Foreign Assets Control).