Парламентът избра само трима членове на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Процедурата за избор на председател и за още един член със стаж в енергетиката ще бъде подновена.

Новоизбраните членове - Владко Владимиров, Димитър Кочков и Георги Добрев положиха клетва пред Народното събрание. Двама от тях са досегашни членове на КЕВР.

От четиримата предложени кандидати за член на КЕВР със стаж в областта на енергетиката парламентът избра само един - Владко Владимиров /107 гласа "за"/, номиниран от Валери Симеонов /"Обединени патриоти"/. Другото място остана свободно.

Мястото не е заето и ще подновим процедурата за избор на член със стаж в енергетиката, както и процедурата за избор на председател, обясни председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов /ГЕРБ/.

За член на КЕВР със стаж в областта на водоснабдяването и канализацията беше избран Димитър Кочков /с 99 гласа "за"/, предложен от БСП за "България". За член на Комисията със стаж в областта на икономиката беше избран Георги Добрев, издигнат от ГЕРБ /със 108 гласа "за"/.

Владко Владимиров е член на КЕВР от април 2015 г. Работил е на ръководни постове в "Мини Марица Изток" ЕАД, гp. Раднево, бил е и търговски директор в "Мини Бобов Дол" ЕАД, гp. Бобов Дол.

Димитър Кочков работи във ВиК сектора от 1991 г., член е на КЕВР също от април 2015 г.

Георги Добрев е магистър по право. Към днешния момент е член на Съвета на директорите на "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" ЕАД и "Южен поток" България АД. От април 2015 г. е директор на Дирекция "Процедури и административни дейности" в "БЕХ" ЕАД.

Някои от предложените кандидати сами се отказаха от участие в процедурата, включително и кандидатът за председател. Преди два дни и Евгения Харитонова, номинирана от ГЕРБ за член на КЕВР със стаж в енергетиката, е представила молба за оттегляне.

В отрицателен вот при гласуването Таско Ерменков /"БСП за България"/ възрази срещу цялата процедура, която, по думите му, е започнала порочно с промяна на правилата в последния момент. Провалихме поради отказ на единствения кандидат за председател, сега проваляме и избора на пълния състав на Комисията, като избираме само един от двамата възможни членове в областта на енергетиката, посочи той. Според Ерменков не може по този начин да бъдат избирани членовете на комисия с огромно обществено значение.