Покритите с дъски витрини на големите парижки магазини Галери Лафайет (Galeries Lafayette) и Прентан (Printemps) свидетелстват за ефекта от ограничителните мерки срещу Ковид-19 във френската столица, информира Ройтерс.

В обикновено натоварения уикенд на коледно пазаруване, едва шепа хора могат да се видят на булевард "Осман", където се намират прочутите луксозни магазини.

"Тъжно е. Стоим пред Галери Лафайет и всичко е затворено", изтъква жена на име Еманюел Тижер. Според нея дори поставените по витрините светлини не създават усещане за коледния дух.

По силата на ограничителните мерки, въведени в края на октомври във френската столица и големите градове, хората трябва да си стоят у дома, освен ако не отиват да си купят храна и основни продукти или да поспортуват за едни час.

Франция е на седмо място в света по разпространение на Ковид-19, с близо 44 000 смъртни случая. Правителството обяви, че може да продължи ограничителните мерки и след обявения краен срок, 1 декември, ако броят на заразените не намалее.

Президентът Еманюел Макрон посочи днес в Туитър, че "борбата срещу епидемията включва всички нас, а следващите няколко дни ще бъдат решаващи".

Някои от хората по парижките булеварди се надяват мерките да бъдат смекчени по време на коледните празници.

"Мисля, че магазините ще отворят една или две седмици преди това и ще можем тогава да си напазаруваме за Коледа", изтъкна французинът Емерик Льонен пред репортер на Ройтерс.