Въпреки различията между Берлин и Париж по няколко области от предложените реформи на ЕС, Германия и Франция ще успеят да постигнат компромис до средата на годината. Това заяви днес германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с френския президент Еманюел Макрон, предаде ДПА.

Имаме нужда от открит дебат и в крайна сметка от способност да намираме компромиси, отбеляза германският лидер.

Като области, по които с Макрон все още не са постигнали съгласие, тя посочи бежанската политика, съвместния подход към външната политика и по-нататъшното развитие на икономиката на еврозоната и валутния съюз.

Европа може да разреши проблемите си единствено заедно, посочи тя.

Страните от ЕС имат нужда от единен подход при провеждането на външната политика, като Берлин и Париж вече отделят голямо внимание на тази тема, допълни канцлерът.

Франция и Германия ще обсъдят какво можем да направим, за да допринесем за (разрешаване на конфликта в) Сирия, както и по въпроса за Украйна, заяви Меркел.

По думите й страните от ЕС трябва до края на юни да постигнат напредък по въпросите, свързани с миграцията, допълва ТАСС.

Германия ще подчертава важността на трансатлантическото сътрудничество въпреки редицата разногласия между ЕС и САЩ, каза канцлерът, цитирана от Ройтерс.

От моя гледна точка е важно да се посочи, че трансатлантическото партньорство е важно за нас. Имаме разногласия и ще ги обсъждаме, заяви Меркел.

Съюзът със САЩ е "голямо съкровище, което бих искала да подхранвам и развивам", подчерта тя.

Германският лидер ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон на 27 април.

Европа е на кръстопът, отбеляза Макрон.

Съвместният суверенитет на Европа е поставен на изпитание от сегашния световен ред, отбеляза той, посочвайки търговските предизвикателства и измененията в технологиите и климата, както и силните националистически настроения.

Живеем във време, когато европейското приключение е наистина уникално, каза френският президент.

Европейските страни трябва да добавят механизми за солидарност, като банковия съюз, към съществуващите инструменти за подобряване на конкурентоспособността, ако искат блокът да процъфтява, посочи той