Папа Франциск се срещна днес с експертите от Комитета за оценка на мерките срещу изпирането на пари (Монивал) към Съвета на Европа, които са във Ватикана от 30 септември за периодичната оценка на мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, и напомни необходимостта от чисти финанси, които да бъдат в служба на човечеството, особено за най-слабите.

Припомняйки библейската история за Исус, който изгонил търговците от храма, папата заяви, че хората никога не трябва да "стават слуги на парите". Това е форма на идолопоклонство, срещу която сме призовани да реагираме, като отново възстановим разумния ред на нещата, при който парите трябва да служат, а не да управляват, каза Светият отец, цитиран от Асошийтед прес и БТА.

Пред експертите от Съвета на Европа папа Франциск напомни за предприетите напоследък финансови реформи от Ватикана, включително нови правила за обществените поръчки, които според него са "насочени към гарантиране на прозрачност в управлението на парите".

Папа Франциск, който прие финансовите експерти на частна аудиенция в своята библиотека в Апостолическия дворец, похвали работата им - да наблюдават движението на парите и да се намесват в случаи, когато са засечени нередовни или дори криминални дейности. Той изрази пожелание финансите да не потискат най-слабите и нуждаещите се, подчертавайки необходимостта да се преосмисли връзката с парите, защото, по думите му в някои случаи изглежда, че се приема господството на парите над човека, или може да се случи така, че финансовите ресурси се използват, за да сеят терор, за утвърждаване на хегемонията на по-силния, "на безскрупулни хора, които жертват живота на ближния, за да утвърдят своята власт".