Короонавирусната пандемия е заличила около 26 милиона работни места в Латинска Америка и Карибите, съобщи Международната организация по труда (МОТ - ILO), цитирана от ДПА.

Новите вълни на Ковид-19 и бавно протичащите ваксинационни кампании създават несигурни перспективи за възстановяването, предупреждава организацията, допълва БТА.

Средното равнище на заетостта в региона, в който живеят около 650 милиона души, се е понижило от 57,4 процента до 51,7 процента от началото на пандемията до края на миналата година.

Безработицата в Латинска Америка и Карибите е нараснала на годишна основа от 8,3 процента до 10,6 процента.

Данните не представят цялостната картина за региона заради безпрецедентното oтпадане на работна сила от официалните регистри през 2020 година.

Равнището на безработицата може да се повиши значително през 2021 година, ако милионите хора, които напуснаха пазара на труда, се опитат да се върнат, прогнозира експертът от МОТ Роксана Маурисио.

В Америките и особено в Южна Америка в момента броят на заразените с коронавирус е тревожно висок, според директора на Панамериканската здравна организация (Paho) Кариса Етиен.

Над половината от смъртните случаи по света, отчетени през миналата седмица, са били в Северна и Южна Америка, съобщи в сряда Етиен.

САЩ, Бразилия и Мексико са трите страни с най-много починали вследствие на усложнения от Ковид-19 от началото на пандемията.