Броят на пътниците, обслужени от европейските летища през 2020-а година, се е свил със 70,4 на сто и е спаднал до равнището си от 1995 година заради последиците от Ковид-19. Това сочат обявените днес данни от сектора, предаде Франс прес.

През летищата на Стария континент са преминали 728 милиона пътници миналата година в сравнение с 2,4 милиарда през 2019-а, уточни Международният съвет на летищата (ACI Europe).

Европейските летища са се върнали до трафика от 1995 година. Никой сектор не може да понесе такъв шок, посочи генералният директор на организацията Оливие Жанковек, цитиран от БТА. Той отново отправи призив за повече държавни помощи, още повече че през последните седмици трафикът допълнително намалява, а няма перспектива за съживяване.

Най-тежко са пострадали летищата в ЕС и техният трафик се е свил със 73 на сто за една година. Летищата извън ЕС, но в периметъра на дейност на съвета, отчитат малко по-малък спад от 61,9 на сто. Водещи в тази тенденция са Русия и Турция, по-слабо засегнати от ограниченията за придвижване.

Пандемията е прередила и класацията на основните летища на Стария континент. Лондонското "Хийтроу", парижкото "Роаси Шарл дьо Гол", амстердамското "Схипхол" и Франкфуртското летище, първите четири хъба за 2019-а, изпаднаха от "Топ 5" в полза на новото летище на Истанбул, което от пето място излезе на първа позиция.

Още едно турско летище, истанбулското "Сабиха Гьокчен" е на втора позиция, следвано от трите основни московски летища "Шереметиево", "Домодедово" и Внуково", отбелязва Франс прес.