Състоянието на четвъртия по богатство човек в Швейцария, бразилеца Жоржи Леман, който притежава акции в белгийската пивоварна Анхойзер-Буш ИнБев (Anheuser-Busch InBev), се е сринало през 2020 година заради затварянето на барове и ресторанти по време на пандемията, предаде Франс прес.

Агенцията се позовава на годишната класация на 300-те най-богатите хора в Швейцария на списание "Билан" (която включва швейцарците в чужбина и чужденците, установили се в Швейцария). Общото им състояние възлиза на 646 милиарда швейцарски франка (597 милиарда евро), оставайки относително стабилно на годишна основа.

Тази година, белязана от пандемията от Ковид-19, обаче бе особено трудна за редица сектори, най-вече хотелиерството и ресторантьорството.

Акциите на Анхойзер-Буш поевтиняха, което доведе до силно понижение на богатството на швейцаро-бразилеца Жоржи Леман (-7 милиарда швейцарски франка) и на белгиеца Александър Ван Дам (-5 милиарда швейцарски франка). Двамата живеят в Швейцария и контролират съответно 10 проценъа и 7,7 процента от групата.

Най-голяма загуба е регистрирана при семейство Кампрад (-11 милиарда швейцарски франка). Тя не се дължи на спад в пазарната капитализация на Икеа (Ikea).

Няма промяна в топ 3 на най-богатите в Швейцария: семейство Хофман-Йори от Базел (фармацевтична група Рош - Roche) има между 29 и 30 милиарда швейцарски франка (+2 милиарда швейцарски франка).

Следват французинът Жерар Вертхаймер (акционер в Шанел - Chanel) и бразилското семейство Сафра (финансов сектор).

Певецът Роби Уилямс е сред новите членове на клуба на супер богатите от Швейцария. Състоянието му се оценява на 300 милиона швейцарски франка.