Равнището на безработица в Австралия е скочило през май до най-високото си равнище от около две десетилетия, като почти 250 000 души са загубили работата си заради пандемията от Ковид-19, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение от днес на австралийската статистическа служба.

Заетостта през май потъна с 227 700 работни места след рекордния спад с 600 000 през април.

Равнището на безработица скочи до 7,1 на сто - най-високото от октомври 2001 година - спрямо 6,4 процента за април.

Данните за май отговарят като цяло на очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс.

Цифрите разкриват икономическите щети от пандeмията, която доведе до спирането на дейността на много бизнеси от края на март.

Макар да е рано да се прогнозира, има признаци, че май ще бъде най-лошият месец за пазара на труда, каза Сара Хънтър, главен икономист от Би Ай Ес Оксфорд Економикс ( BIS Oxford Economics).

Мащабът на загубените работни места обаче означава, че вероятно ще трябват години, за да се възстанови пазарът на труда изцяло, отбеляза тя.

Статистическата служба посочва, че равнището на безработица е щяло да бъде по-високо, ако не е била програмата на правителството за субсидиране на заплатите, която позволи на компаниите да запазят служителите си.

Икономическият удар заради спада, породен от пандемията, е повлиял на брутния вътрешен продукт (БВП), който ще се понижи значително с 10 до 15 процента до юни, заяви преди месец министърът на държавното съкровище Джош Фрайденберг.

Икономиката ще понесе удар от 50 милиарда долара в тримесечието, което приключва през юни, но нещата могат да се влошат, ако ограниченията за справяне с коронавируса продължат да са в сила, коментира тогава министърът. Дни по-късно правителството обяви плана си за поетапно отваряне на икономическите дейности.

Статистическата служба на Нова Зеландия днес отчете най-големият спад в брутния вътрешен продукт на страната от 29 години, предаде ДПА.

През първите три месеца на годината новозеландският БВП се е свил с 1,6 процента.

Това е най-големият тримесечен спад от свиването с 2,4 на сто през март 1991 година и първото тримесечно свиване от декември 2010 година, уточни Пол Паско от статистическата служба.

Последиците от Ковид-19 за БВП допълниха финансовия удар от сушата в някои части на страната, отбеляза той.

Секторите, свързани с международните пътувания, като хотелиерство и транспорт, започнаха да чувстват ефекта от Ковид-19 по-рано през тримесечието, като активността е спаднала значително след затварянето на границите на 19 март, допълни Паско.

Статистическата служба отбелязва обаче, че данните включват само шест дни от периода, в който бяха в сила строгите ограничители мерки, насочени срещу разпространението на коронавируса.

Всички бизнеси, чиято дейност не бе жизненоважна, бяха затворени на 24 март, като голяма част от икономиката не можеше да функционира нормално.

Статистическата служба отбелязва, че последиците от Ковид-19 ще се усетят най-вече през второто тримесечие.