Пандемията остави своя отпечатък и върху Световния икономически форум, който тази година не се проведе сред снеговете на швейцарския курорт Давос, а онлайн. Докато COVID-19 не беше сред гвоздеите на програмата на миналогодишното събитие, през изминалата седмица той беше тема номер 1. Сред останалите теми се открои увеличаването на неравенствата, а също опасностите, които крият интернет гигантите.

На къде според световните лидери ще върви икономиката от тук насетне?

Светът няма да бъде същия

Форумът беше открит с изказване на китайския президент Си Цзинпин, чиято страна изглежда е обърнала страницата на коронавируса - поне в икономически план.

"Светът няма да се върне към това, което беше преди коронавирусната пандемия", категоричен бе Си Цзинпин.

Той отбеляза, че страните трябва да "засилят макроикономическото сътрудничество".

"Трябва да изоставим стария манталитет на студената война", каза китайският лидер и призова всички страни "да се въздържат от едностранност, маскирана като сътрудничество".

Си Цзинпин допълни, че провеждането на "арогантната изолация винаги се проваля".

Реакция на думите на китайския президент може да потърсим във видео обръщението на немския канцлер Ангела Меркел, която сравни настоящата ситуация с "природно бедствие, което се случва веднъж на сто години", което показа на човечеството, че "все още зависим от природата" и че е време за "нулиране на политиките за развитие".

Призовавайки за повече мултилатерализъм и прозрачност по отношение на COVID-19,

канцлерът обвини Китай,

че не е бил достатъчно прозрачен в началото на пандемията. Меркел обаче заяви, че всички държави трябва да гледат напред и че СЗО ще трябва да предостави на всички доклад за реакцията на Китай на първоначалното избухване на COVID-19 в Ухан.

Германският канцлер също изрази надежда, че САЩ при президента Джо Байдън ще имат желание да работят с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) по данъчното облагане на цифровите компании. Самият президент на САЩ не бе е сред участниците на форума. 

Светът разделен на две - Китай и САЩ

Икономическата криза, последвала пандемията, се оказа най-тежката за последното столетие, заяви по време на видеобръщението си генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

В същото време Гутериш изрази увереност, че през 2021 година светът има уникалната възможност да премине от нестабилност към устойчивост при възстановяването от пандемията от Ковид-19. Затова, според генералния секретар на ООН, е необходимо правителствата, международните организации, частният сектор и гражданското общество да работят заедно.

Гутериш предупреди, че има опасност светът да се разпадне на две части, оглавявани от две икономики - Китай и САЩ. Продължава да ме плаши вероятността от огромно разделение, при което светът се разпада на две части начело с двете най-големи икономики на Земята, с две различни доминиращи валути, собствени търговски правила, собствени интереси, собствени геополитически и военни стратегии, които дават нулев сбор, каза Гутериш.

Трябва да направим всичко, за да предотвратим такова разделение, призова генералният секретар на ООН.

Мост към възстановяването

Председателката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че икономическото възстановяване на еврозоната само се е забавило, но не дерайлирало заради новите ограничения, свързани с коронавируса, и несигурността около процеса на ваксинация.

"Надяваме се, че все пак 2021 г. ще бъде годината на възстановяване - в две фази, и е очевидно, че първата все още е обект на много високо ниво на несигурност", заяви Лагард. Тя добави, че пътуването към възстановяването изглежда малко отложено, но не и дерайлирало.

Интернет гигантите не успяха да се "скрият"

Европа отчете присъствие и в лицето на председателката на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен, която коментира правилата за регулиране на цифровата икономика. Според думите й те трябва да се основават на традиционните ценности, споделяни от Европа и Америка - човешки права, разнообразие, социално приобщаване, защита на частния сектор. Председателката на ЕК заяви по повод щурма на Капитолия, че "трябва да защитим нашите институции срещу разяждащата мощ на речта на омразата, дезинформацията и подбуждането на насилие".

В този контекст обръщението на руския президент Владимир Путин бе очевидна критика към интернет гигантите. 

"Къде е границата между успеха на световна компания с популярни услуги и опитите за груб контрол на обществото по собствено усмотрение?", попита риторично Владимир Путин, намеквайки, че тази граница е вече премината и че са засегнати "основните човешки права". 

"Наскоро видяхме това в САЩ", добави руският президент, който визираше блокирането на акаунта в Туитър на бившия американски президент Доналд Тръмп след смъртоносния щурм на негови привърженици над Капитолия на 6 януари.

Руският лидер изтъкна, че въпросът кой е получил основните ползи от растежа на глобалната икономика е важен за разбирането на настоящите световни проблеми. По думите му развиващите се страни са спечелили много, възползвайки се от нарастващото търсене на техните традиционни и дори нови продукти.

Бедни срещу богати

Според Путин проблемите на разслоението в развитите страни са се оказали още по-дълбоки. Той цитира оценка на Световната банка, според която през 2000 година в САЩ е имало 3,6 милиона души с доход под 5,5 долара на ден, а през 2016 година - вече 5,6 милиона души. Путин добави, че в развитите икономики на Европа се наблюдава същата тенденция. През този период обаче глобализацията, по думите му, е довела до значително увеличение на печалбите на големи транснационални, предимно американски и европейски компании.

Освен COVID-19 в света витае и "Вирусът на неравенството", констатира и ежегодният доклад на неправителствената организация "Оксфам", който бе оповестен по време на форума. За справяне с тази пандемия от организацията призоваха за по-високи данъци върху богатството.

Кризата с коронавируса трябва да отбележи обрат в данъчното облагане на най-богатите хора и компании. Тя ни предоставя възможността най-сетне да установим справедливо облагане, да се сложи край на нивелирането отдолу и за де започне ново нивелиране отгоре. Това може да приеме формата на увеличаване на данъците върху богатствата, такси върху финансовите трансакции и мерки за изкореняване на укриването на данъци", е посочено в доклада.

На свой ред френският президент Еманюел Макрон предупреди съвременния капитализъм, че "вече не работи", призовавайки световните лидери да се съсредоточат върху борбата с неравенството и изменението на климата.

"Ще излезем от тази пандемия само с икономика, която мисли повече за борбата с неравенствата," каза той. 

Светът може да преодолее тези предизвикателства само чрез многостранни действия, отбеляза президентът на Република Южна Африка Сирил Рамафоза.

Борбата за слагане на край на пандемията в света ще изисква по-голямо сътрудничество при разпространението на ваксини, за да се гарантира, че никоя страна няма да изостане с кампанията за ваксиниране. Много сме обезпокоени от ваксинационния национализъм, каза още той.

След тази първа виртуална сесия, през май Давос ще се пренесе в Сингапур, далеч от швейцарския ски курорт, където се провежда обикновено форума, учреден през 1971 година от германския професор Клаус Шваб.