По това време на годината Мигел Анхел Ривиля обикновено e затрупан с работа - продава ценната си продукция по пазари из цяла Испания, за да могат да си приготвят хората така обичаното печено агнешко, популярно на Великден и други празници, разказва Ройтерс.

Само че както стана с много дейности в глобализираната икономика, коронавирусът успя да засегне и тази малка общност от едва 100 души в провинциална Северна Испания, където просторните равнинни полета са идеални за отглеждане на овце.

"Всичко спря", оплака се Ривиля, който има 1800 животни и всеки сезон се раждат до 500 агнета.

"Не можем да намерим кой да подстриже овцете. Имаме големи загуби от 30 до 40 процента . . . Не съм виждал нещо подобно", допълва той.

Ривиля обикновено продава месо на дистрибутори, които го препродават на месари или директно на ресторанти и други купувачи.

По великденските празници "кордеро лешал" е сред най-популярните деликатеси в региона. Ястието включва бавно печене на месо от агнета сукалчета на не повече от 35 дни.

И докато в началото на испанската вече шестседмична карантина някои меса все още се продаваха, то сега пазарът вече напълно пресъхна, констатира Ривиля. Дистрибуторите не могат да идват, а месарниците и ресторантите са затворени.

"Някои замразяват месото, но замразеното ще бъде на пазара след три или четири месеца, а тогава ще бъдем в същата ситуация. Цената на овцете, които предлагаме, никога няма да се вдигне", твърди животновъдът.

Междувременно той продължава да води овцете и агнетата на паша, да ги обгрижва, да ги подстригва и храни.

"Ако агнето премине (възрастта от 35 дни), няма да го купят, но трябва да продължите да го храните. Овцете искат храна, което означава пари, време и загуби", обяснява той.

Земеделието винаги е било индустрия с тесни граници, а отглеждането на овце в областта Кастилия и Леон в северната част на Испания е имало трудни времена и в миналото. Ривиля обаче се тревожи, че сегашната криза може да се окаже твърде голяма за преодоляване.

"Не виждам решение в краткосрочен план", казва той.

"Бъдещето е много несигурно. И без това беше много зле, а сега е ужасяващо. Трябва да помислим за други варианти, но тук в провинцията за нас няма много опции", обобщава фермерът.