Луксозните парижки хотели, лишени от богати чуждестранни туристи, започват отново да отварят врати след пет месеца и половина бездействие, макар това да крие много рискове, информира Франс прес.

Хотелиерите се опитват да привлекат в ресторантите и спа центровете си парижка клиентела, която обаче няма да е достатъчна, за да се поддържат тези луксозни "лайнери".

Сблъсквайки се с отчайваща липса на резервации, по-голямата част от луксозните хотели отложиха отварянето за септември. По-малко от един от три петзвездни хотела е възобновил работа това лято, съобщи специализираната компания Ем Кей Джи Кънсалтинг (MKG Consulting), спрямо 68 процента в останалата част от страната и 100 процента по крайбрежието.

Това е нишов пазар, но хотелите дворци са и витрината на туризма от високия клас в Париж. Това са мечти, блясък, ноу-хау в областта на гастрономията и културното наследство: звездните готвачи живеят от клиентелата си и целият сектор има интерес отново да намери мястото си, заяви президентът на Ем Кей Джи Вангелис Панайотис.

Тези сгради имат обществена отговорност спрямо бутиците и таксиметровите шофьори, срямо околните магазинчета и доставчиците, изтъкна ръководителят на Мьорис (Meurice) и Плаза Атене (Plaza Athйnйe) Франсоа Дьолае.

Двата хотела бяха отворени на 1 септември, както и Бристол (Bristol), и Парк Хаят Париж-Вандом (Park Hyatt Paris-Vendоmе), но някои остават затворени като Лютесия (Lutetia), който ще изчака до 24 септември.

Хотел "Бристол"

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Отворихме отново спа центъра и гурме ресторанта "Ален Дюкас" в Плаза, който върви добре, но не и този на Мьорис, чакаме 22 септември, тъй като нямаме достатъчно резервации, обяснява Дьолае.

Риц (Ritz) и Крийон (Crillon) бяха първите луксозни хотели, които рискуваха и отвориха врати на 24 август.

За тези, които отварят, съществува риск, тъй като равнищата на посещаемост ще са много ниски - 30 или 20 процента, което не е достатъчно, за да се поддържат тези големи хотели, които предлагат луксозни услуги като денонощно обслужване по стаите, портиери и хора, които паркират автомобилите на гостите, подчерта Панайотис.

Мьорис и Плаза Атене, по-голяма част от чиито клиенти са американци, ще загубят пари, но трябва да играят играта, за да рестартират машината, изтъква Франсоа Дьолае.

Благодарение на схемата за частична безработица, въведена от правителството, от общо 550 служители работят само 180, другите се връщат през седмица, уточнява Дьолае. Той добавя, че без тази система щяло да се наложи да се уволняват служители, а това би било истинска драма, тъй като щяло да има много безработни, на които да се плащат обезщетения. Ето защо по думите му този ход на правителството е много удачен.

За 10 години броят на стаите в луксозните парижки хотели се е удвоил до 1800 стаи спрямо 80 000 за цялата хотелска база във френската столица. Като се изключи хотел Булгари (Bulgari), който трябва да отвори през 2021 година, се очаква проектите за луксозни хотели да бъдат замразени.

Генералният директор на Парк Хаят Париж-Вандом Клаудио Чекерели уверява, че хотелът със 156 стаи и 300 служители е много доволен отново да посрещне френската и европейската си клиентела.

При нормални обстоятелства французите и европейците са 25 процента от клиентелата на петзвездните парижки хотели, три четвърти идват от САЩ, Япония, Близкия изток, Бразилия и Русия.

За да привлече парижани, ресторантът на Парк Хаят Париж-Вандом, който отваря на 16 септември, ще предложи на клиентите си сами да създават меню с три, шест и осем ястия, приготвени от шеф-готвача Жан-Франсоа Рукет, уточнява Чекерели.

Имаме само няколко заети стаи, но се надяваме, че резервациите ще се увеличат. Трябва да сме положително настроени, въпреки че не знаем как ще протекат събития като Ролан Гарос и Седмицата на модата, твърди той.

За Седмицата на модата световният лидер в луксозния сектор Ел Ве Ем Аш Ц Луи Вюитон Мое Хенеси (LVMH - Louis Vuitton Moet Hennessy) обикновено резервира 1250 нощувки, но сега те са едва 250, тъй като се канят много американци и китайци, които сега не могат да напускат страните си заради 14-дневната карантина.