Разработваме пилотен проект по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК), с който да подпомогнем екскурзоводите. По европейския фонд ще бъдат заделени около 3 млн. лева, които целево ще бъдат насочени за финансови компенсации за лицензирани екскурзоводи. По данни на Министерството на туризма това са около 1500 човека. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред представителите на Асоциацията на екскурзоводите в България, Съюза на екскурзоводите в България и Югоизточния съюз на екскурзоводите "В. Райкова" - Бургас, съобщиха от министерството.

В срещата е участвал и заместник-министърът на икономиката Стамен Янев.

Предстои в следващите дни да бъдат уточнени начините за отпускане на финансирането и критериите за участие, е информирала още вицепремиерът. Тя е допълнила, че след разписване на всички условия и одобрение на проекта от управляващия орган на ОПИК, пълната информация ще бъде качена на официалната страница на министерството. Ще се работи максимално бързи и очакваме в кратки срокове да започне реализацията на проекта, е уверила министър Николова.

Вицепремиерът е благодарила за разбирането и бързата реакция на Министерството на икономиката и Министерството на финансите, чрез което се реализира и тази пилотна инициатива. Тя е подчертала отново за нуждата от финансиране за екскурзоводите, не само защото сектор туризъм е най-засегнатият от пандемията причинена от COVID-19, a и тъй като те не попадат в обхвата на част от мерките, които бяха въведени за подкрепа на отрасъла.

Представителите на бранша са благодарили за положените усилия, както и за адекватната реакция в намиране на работещо решение на проблемите на екскурзоводите, посочват от министерството.