Новото летище на Истанбул ще влезе в пълна експлоатация на 3 март, информира турският вестник "Миллиет", след две отлагания на проекта на стойност 12 милиарда долара, съобщава агенция Ройтерс.

Летището, което според турските власти ще бъде едно от най-големите в света, бе официално открито през октомври от президента Реджеп Тайип Ердоган, но само малка част от полетите се осъществяват от него. Пълното му пускане в експлоатация бе отложено първоначално за януари - своеобразен провал за правителството, което го представя като връх на строителния бум, довел до силен икономически растеж по време на 15-годишното управление на Ердоган.

Цитирайки писмо, изпратено от летищните власти, в. "Миллиет" съобщи, че датата на пълното пускане в експлоатация на новото летище е отложена отново за началото на март.

Аерогарата е планирана за 90 милиона пътници годишно и може да бъде разширена, за да обслужва 200 милиона, заяви Ердоган на церемонията по откриването.

Видеозаписи, публикувани в социалните медии след откриването, показаха как вали дъжд в подгизнал пътнически терминал и как паркингът на новото летище е наводнен, отбелязва Ройтерс.