Куп тежки нарушения на данъчното законодателство са открити при акция на данъчните на няколко гранични пункта в страната, съобщиха от НАП. Координираната, извършена навсякъде в един и същи час операция е била тази нощ.

"Открихме несъответствия и направихме повторна проверка. Открихме касови бележки, които се маркират, но не стигат до отчетите на НАП. Затова и днес сме тук, за да видим на какво се дължи това несъответствие. Половината от касовите апарати, които са на пункта "Капитан Андреево" не са свързани с НАП. Това важи и за ГКПП "Лесово" и ГКПП "Малко Търново". Това обяви изпълнителният директор на приходната администрация Румен Спецов на брифинг за журналисти на ГКПП "Капитан Андреево".

"Съгласно действащите разпоредби всеки касов апарат трябва да бъде свързан със ситемата на НАП и всяка една продажба да се отчита в нашата система. Тоест всяка една касова бележка трябва да бъде отчетена в НАП до 5 минути", посочи той.

По думите му нарушенията са за десетки милиони левове, които не са отчетени като оборот. "Ако средно на ден минават по 1000 товарни автомобили, още толкова леки коли и автобуси - поне половината не са отчетени", подчерта Спецов и допълни: "От сумата, която се взима от леките автомобили - 80 на сто отива за държавата, а другите 20 процента са за фирмата, която обслужва апаратите. Според сключените договори, компанията, която обслужва системата не заплаща такса за сметка на обслужването на пункта".

Ако касовите апарати не са свързани, то не може да се каже, че тази такса постъпва в държавния бюджет, съобщава Нова тв. "От фирмата изразяват единствено съжаление за допусната грешка и са готови за пълно съдействие до изясняване на случая", заяви изпълнителният директор на приходната администрация.

Санкциите при допуснати нарушения от страна на обслужващата фирма могат да бъдат в две насоки - от страна на НАП и от страна на държавата.