Британското правителство обяви днес, че смекчава правилата за броя на доставките, които могат да извършват чуждестранните шофьори в Обединеното кралство, за да облекчи проблемите с недостига на работна сила и снабдяването преди Коледа, предаде Франс прес.

В момента водачите от ЕС могат да правят само по две доставки за седем дни след пристигането си във Великобритания. Според новите правила, които правителството се надява да влязат в сила преди Коледа, те ще могат да покриват неограничен брой маршрути за период от две седмици.

Това се равнява на добавянето на хиляди шофьори по пътищата, заяви днес пред телевизия Скай нюз министърът на транспорта Грант Шапс, обещавайки, че тези мерки ще влязат в сила "към края на годината".

Вече няколко седмици липсата на около 100 000 шофьори на камиони заради пандемията и Брекзит създава сериозни проблеми във Великобритания при доставките за супермаркетите и бензиностанциите, които останаха без гориво.

Недостигът на шофьори увеличи натовареността и задръставнията по пристанищата в цял свят и най-вече в Англия, където неотдавна контейнери, пълни с коледни стоки, трябваше да бъдат пренасочени към портове из Европа. Тази ситуация ще продължи още между шест и девет месеца, според Асоциацията на британските пристанища (BPA).

Когато говоря с ръководителите на пристанищата, те ми казват: "Да, задръстени сме, но така е в цял свят", коментира Шапс, приканвайки да се гледа на ситуацията в перспектива, тъй като стоките са в движение.

"Натискът, разбира се, е реален, но хората ще могат да си получат стоките за Коледа", обеща той.

Освен проблемите в транспортния сектор, Великобритания е изправена и пред недостиг на месари, което подсилва опасенията от масово клане на животните заради невъзможността да се преработят в месо или да се отглеждат в претъпкани ферми.

Заради безпрецедентния натиск върху свиневъдния сектор през последните месеци, породен от отражението на пандемията върху пазарите за износ, британският министър на околната среда, прехраната и развитието на селските райони Джордж Юстис обяви вчера, че е издал 800 временни визи за чуждестранни месари.

Тази инициатива, според заместник-председателя на Националния синдиката на фермерите (NFU) Том Брадшоу, е стъпка в правилната посока.