За шест години и половина от откриването на Дунав мост 2 при Видин-Калафат по съоръжението са преминали близо 5,5 млн. превозни средства. Това каза в интервю за БТА инж. Любомир Низамов, директор на "Дунав мост Видин - Калафат" АД.

Среднодневно по мостовото съоръжение преминават от 1800 до над 2000 моторни превозни средства. До 10 февруари т.г. на ден са преминавали по Дунав мост 2 средно по 2800 моторни превозни средства.

От две години до днес всяка година по моста минават по над един милион превозни средства. За 2019 г. броят на преминалите МПС е 1 100 000.

В първите години от откриването трафикът нарастваше с по-бързи темпове - съпоставено текущо с предходна година ръстът стигаше дори до 20 процента.

В началото на миналата година, както и през месеците май и юни трафикът беше равен на предишната година, но от август отново започна да нараства темпът на увеличение на трафика и на годишна база бе достигнат среден ръст за 2019 година в сравнение с 2018 година от около 7 на сто.

От началото на тази година трафикът е по-голям, като се движи с 10 на сто повече спрямо същото време на миналата година, каза Низамов.

По думите му трафикът по мостовото съоръжение от откриването му до днес непрекъснато се увеличава. Прогнозите са, че трафикът ще продължи да се увеличава в годините, отбеляза той.

Що се отнася за железопътния трафик - все пак съоръжението е и железопътен мост - там вече говорим за много слаб товарен трафик, посочи инж. Низамов. Днес по съоръжението преминава само един пътнически влак, който пътува до Крайова, допълни той.