Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) се обявиха против новите ограничителни мерки както на национално, така и на местно ниво, защото, според организациите, това нанася удар върху бизнеса.

От БАЗ и СЗБ очакват с всяко предложение за ограничаване или спиране на дейността на заведенията да има и съответното "достойно и навременно предложение за компенсиране на загубите и доходите".

Днес беше обявено, че се намалява работното време на заведенията в София, Бургас, Благоевград и Плевен до 22.00 ч. В някои градове се затварят моловете, което означава, че и заведенията там няма да работят.

"Считаме подобни решения за популистки и симулиране на дейност! Не виждаме логика в намаляването на работното време и отказваме да приемем подобна неоснователна санкция. Това е откровен удар върху бизнеса, борещ се да оцелее в тази тежка ситуация. Още повече, че локалният подход изключва всякаква държавна помощ", се казва в съобщението.

Според организациите допълнителните рестрикции ще доведат до поголовно неспазване на работното време.

От организациите отново напомнят, че доказани огнища на вируса в заведенията няма. "Превърнахте ни в анализатори на медицинските показатели, но пак не намираме медицинска логика в решенията, които удрят първо нас", посочват от БАЗ и СЗБ.

Останахме учудени, че едва ли не пет дена след отварянето отново се заговори за рестрикции при положение, че ние за девет работни дни, тук на бул. "Витоша" (в София) специално имаме 11 протокола от РЗИ, където не е установено нито едно нарушение, с изключение на една здравна книжка. Това обясни в "Денят започва" на БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, цитиран на интернет страницата на БАЗ.

Трета организация в бранша - Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), на свой ред настоя Столичната община да намали местните данъци и такси за хотелите и ресторантите, за да подпомогне най-засегнатите от пандемията бизнеси, се казва в съобщение на организацията.

На среща на туристическия бизнес със зам.-кмета на Столична община Дончо Барбалов, зам.-председателят на на организацията Атанас Димитров предложи:

  • да се намали с 50 на сто дължимата такса "Смет",
  • да се опростят лихвите за забавените плащания по данък "Сгради" и такса "Смет" до края на 2021 г.,
  • да се освободят фирмите от плащане на "тротоарно право" и наем на рекламни площи.

Няма как при неработещ и затворен бизнес да се съберат и платят хиляди левове за такса "Смет", при условие, че бизнесът дори не произвежда тези отпадъци, са подчертали представители на туристическия сектор.

От бранша са поискали спешна среща с Националното сдружение на общините в България за бързо решение на поставените от тях въпроси.

Дончо Барбалов е обещал подобна среща да се състои на 5 април, веднага след изборите, за да се обсъдят евентуални законови промени, за да се намалят изискуемите суми.