Гръцката икономика е отбелязала прогрес след края на спасителните програми, но през последните месеци има забавяне на реформите, а пакетът от икономически и социални мерки, които прие правителството, "не е в правилната фискална посока".

Това заявиха еврокомисарят по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис и еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси при представянето на пакета препоръки в рамките на Европейския семестър и на третия доклад от засиления мониторинг на Гърция след края на меморандумите, съобщи АНА-МПА.

Московиси спомена "забележителните резултати", които е постигнала страната през последните години и по-конкретно значителния бюджетен излишък за трета поредна година. Той подчерта и постепенното завръщане на Гърция на финансовите пазари, което е "много позитивно за гръцкия народ".

От своя страна Валдис Домбровскис отбеляза, че благодарение на реформите, които е осъществила Гърция, и на здравите й финанси се е увеличила заетостта и вътрешното потребление.

Еврокомисарят обаче заяви, че през последните месеци има забавяне на реформите и че последният пакет икономически и социални мерки, който прие правителството, е свързан с големи разходи и не следва "правилната фискална посока". Домбровскис каза още, че мерките връщат назад по-предишни положителни реформи, като създават риск да не бъдат изпълнени фискалните цели за 2019 г. и по-късно.

Накрая Московиси подчерта, че през следващите месеци Европейската комисия ще следи отблизо процеса на формиране на бюджетен излишък и независимо какво ще бъде следващото гръцко правителство, ще продължи да подкрепя възстановяването на страната и ще поддържа конструктивния диалог.

В доклада на ЕК, цитиран от телевизия Скай, се казва, че фискалната цена на мерките, приети от гръцкото правителство в средата на май, надхвърля 1 процент от БВП. Сред критикуваните мерки са дългите срокове за разсрочване на задълженията към държавата, осигурителните институти и общините, намаляването на ставката на ДДС в определени области, въвеждането на 13-а пенсия и отмяната на реформите в областта на вдовишките пенсии.