Няма нито един случай на заразяване с коронавирус в български хотел или по време на събитие, организирано в хотел. Това съобщиха от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (БАПМХ). Организацията обединява мениджъри и собственици на хотели. Твърдението е направено на база проведена анкета сред членовете на асоциацията.

Според единната система за туристическа информация над 3,8 млн. туристи са пренощували в места за настаняване от януари до септември 2020 г., а от 15 юни насам, когато отпадна забраната за провеждане на организирани мероприятия, само в хотелите - членове на асоциацията са проведени общо над 800 събития - семинари, конференции, сватби, тим билдинги и други, обясняват от БАПМХ, цитирани от "Труд".

От организацията подчертават, че липсата на дори едно огнище на зараза в хотел е показателна за сериозността, с която хотелиерите се отнасят към опасността и мерките, които са предприели за безопасността на гостите си.

"За разлика от места като градския транспорт, където виждаме събрани хиляди хора, които не спазват дори елементарни норми на безопасност, хотелиерите подходиха изключително отговорно към проблема и въведоха редица мерки и протоколи, така че доколкото зависи от тях, да осигурят максимална защита на гостите и персонала си.", коментира Георги Дучев - изпълнителен директор на БАПМХ.

 "Всъщност, проблемът на нашия бранш е, че през изминалите месеци, улисани в организационни проблеми и изправени пред неизвестността на утрешния ден, хотелиерите пропуснаха възможността ясно да информират обществеността както в чужбина, така и в България, колко сериозни мерки всъщност са взели за сигурността на своите гости и като резултат колко безопасни са хотелите ни", коментира още Дучев.

Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели е професионална (съсловна) организация, която обединява мениджъри и собственици на хотели и хотелски групи от цялата страна. Членовете й управляват общо над 10 000 хотелски стаи, главно в 4 и 5-звездния сегмент.

България получи сертификат за хигиенна и безопасна дестинация на Световния съвет по пътувания и туризъм и това доказа, че взимаме навременни мерки, съобщи преди дни и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Тя отново подчерта, че българите сами са спасили летния сезон и бе категорична, че ще има и ски сезон.

"Ще има ски курорти и ще има ски сезон. Нарушения няма да бъдат толерирани. Тези, които са по-гъвкави, ще оцелеят. Туристите сега търсят по-малки курорти и ние се преориентираме. Очакваме да дойдат туристи от Балканските страни и те ще дойдат през сухопътните граници", категорична беше Марияна Николова.