Сред първите думи на Кирил Петков като премиер беше призивът му към работодателите да въведат зеления сертификат в предприятията си. Разбира се, не става дума просто за развлекателния сектор, а за бизнеса с хиляди работници и служители.

С този си призив Петков демонстрира последователност в позициите си за борба с коронавируса и неговото бързо разпространение. В началото на пандемията Кирил Петков призовава за масово тестване, за да могат хората спокойно да работят, сега - на прага на омикрон коронавирусна вълна, той апелира бизнесът да наложи зеления сертификат, за да остане отворен, а работните места - безопасни.

Декември 2021 г.: Споделена отговорност

"Няма как да бъдем успешни в бизнеса и иновациите, ако здравеопазването не работи, ако работниците са болни, ако затваряме икономиката заради ниската ваксинация", категоричен бе премиерът Петков в изказването си по време на форума с претенциозното неофициално име "Българският Давос", а официално - Powers Summit, провел се във вторник, 14 декември.

Трябва да бъдем практични и от днес нататък да вдигнем нивото на ваксинация, каза Петков, обръщайки се към бизнесмените. След като отбеляза, че сертификатът (който се издава не само на ваксинираните, ами и на преболедувалите и тестваните) ще важи за администрацията, прикани: "същото го направете и във вашите бизнеси". "Трябва да вдигнем нивото на ваксинация, ако искаме бизнесът ни да бъде отворен", разбирай да няма повече локдауни.

Това е общо дело и споделена отговорност, изтъкна министър-председателят.

Март 2020: Масово тестване

За разлика от САЩ с 300 млн. население, които провеждат масови тестове, за малка страна като България това е напълно възможно и колкото по-бързо се осъзнае, толкова по-добре. Това каза за Dir.bg в последните дни на март 2020 г. Кирил Петков в качеството си на съосновател на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност.

Масовото тестване (Петков дори отиде по-далеч, като предложи агресивно тестване на цялото българско население) като втора стъпка - след първата (социалната дистанция) ще ни помогне да избегнем ситуацията: здрави хора в апартаментите, вместо на работа, и болни по улиците. Защото здравите могат да се върнат обратно на работа, а болните да бъдат бързо изолирани и да изживеят вируса, който за повечето хора ще е като обикновен грип, под домашна карантина.

Тогава (март 2020, в първите дни на извънредното положение) екип от икономисти, медицински работници, политици предложи на тогавашното правителство план за действие при пандемията от COVID-19. Сред тях бяха Кирил Петков и Асен Василев.

Намерението с масовото тестване тогава беше бързо и точно да се идентифицира група работещи, които (първа хипотеза) са прекарали COVID-19 и имат изграден имунитет; или (втора) са здрави към момента на изследването и могат да работят при строг режим на последващ тест. Предложението бе работниците, влизащи във втората хипотеза, да получат зелен пропуск и да имат право да работят и да се движат свободно.

Експертите нарекоха проекта си Работещ план COVID-19, Тогава писахме за него, сега ще припомним главните му акценти.

  • 100% от българското население да бъде тествано - планът подробно представя аргументите за такава мярка, видовете тестове и механизма на тестването;
  • 100% от влизащите в страната да бъдат тествани на границата;
  • Всички здрави - на работа със зелен пропуск;
  • Всички заразени да останат без право да напускат домовете и с осигурени хранителни доставки от социалните служби;
  • Всички нарушители да влизат под 14-дневна карантина в държавните центрове за карантина;
  • Всички постъпващи в болници: с предварително определен COVID-19 статус, за да предпазим лекарите;
  • Болниците - запазени за сериозните случаи
  • Бизнесите - работещи със здрави служители и при стриктно, регулярно последващо тестване.

Работодателите, които спазват стриктно процедурите за борба с COVID-19 и работниците, които са дали отрицателни проби, ще могат да продължат да работят. Планът предлагаше за всички други фирми и работници да се наложи пълна карантина.

Стратегии в рамките на Работещ план COVID-19

Наред с крайните мерки, типични за пандемичен взрив и локдаун, се вижда че планът разписва и такива, които биха проработили и днес - при наглед по-облекчена обстановка.

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков изрази мнение, че бизнесът би се съгласил с въвеждането на зеления паспорт, защото целта е да предотвратим следваща вълна на коронавируса. "За бизнеса е много по-опасно ново затваряне." Заедно с това социалният министър обърна внимание, че "някои неща трябва да се изяснят - например, как се съвместява зеленият сертификат с трудовите права."

Какви са правните основания

Когато работодателят изрично е указал на работника или служителя, че за допускане до работа е необходимо представяне на "зелен сертификат" (което е свързано с изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването), за лицето възниква задължение да изпълни законните нареждания, пише в блог на специализираната интернет страница еHR.

За да се избегнат евентуални спорове е обосновано указанията на работодателя да се документират и да се пазят доказателства, че работникът или служителят е запознат с тях. Поради това работодателят може да укаже на работниците и служителите, че за да се явят на работа в определени обекти е необходим зелен сертификат, като издаде заповед, която да се връчи на всеки един работник или служител, или проведе извънреден инструктаж. Неизпълнението на законните нареждания на работодателя може да доведе до образуване на дисциплинарно производство.

Кодексът на труда в чл. 126 изрично задължава работника или служителя да изпълнява законните нареждания на работодателя; да спазва правилата за здравословни и безопасни условия на труд и да изпълнява и всички други задължения, които произтичат от нормативен акт, от колективен трудов договор, от трудовия договор и от характера на работата и др.

Как приемат призива работодатели

Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България каза пред Нова, че държавата трябва да даде "добрия пример" с въвеждане на зеления сертификат, тъй като е най-големият работодател - с общо 556 000 работници и служители. Кирил Петков вече изрази надежда зеленият паспорт да се въведе във всички министерства.

Методите на принудата трябва да следват методите на убеждаването, смята Иванов и предложи най-напред да бъде проведена мащабна обществено-информационна кампания за ползите от ваксинацията и вредите от неваксинацията.