В Ловешка област една трета от пенсионерите получават минимална пенсия. Близо 7 300 пенсионери ще получат еднократната добавка за хранителни продукти от 120 лева. Това поражда недоволство сред получаващите пенсии до 300.01 лева, където е поставена границата за получаване на помощта.

"Където и да я сложим тази граница, ще има една стотинка надолу, една стотинка нагоре", коментира пред БНР Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" и председател на Надзорния съвет на НОИ. В пенсионната система не трябва да се подхожда по този начин, но политиците се изкушават, обясни той.

"Има един-единствен верен подход - пенсиите всяка година да бъдат осъвременявани, което ще рече да бъдат преизчислявани с ръста на осигурителния доход. Абсолютно всички пенсии, не да се прави на 20 години един път. Това осъвременяване, което не се случва, е най-голямото изкривяване на осигурителната система", коментира Манолов.

Осъвременяването на всички пенсии трябва да се направи веднъж завинаги и да стане норма, категоричен е синдикалистът и добави: тогава ще са нужни и по-малко пари.

Не искам да съм на мястото на политиците, които ще премахнат тези 50 лева, подчерта Димитър Манолов относно добавката към пенсиите, която бе приложена като антикризисна мярка. Според него чисто психологически два месеца са достатъчни "да свикне човек с този доход", а след това изваждането на тези пари ще бъде възприето като намаляване на доходи, а не като спиране на мярката.

"Това е малко като слон в стъкларски магазин. Всичко в държавата може да се срути за 5 минути", предупреди Манолов.