Унгарското правителство ще удължи мораториума върху плащанията по заеми на граждани и компании до юли, за да смекчи въздействието от кризата, предизвикана от новия коронавирус. Това обяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

В пост във той съобщи още, че местният данък за малки и средни предприятия ще бъде намален на наполовина от началото на януари, за да се подкрепи заетостта.

Решението за местния данък ще удари общините, защото той е основен източник за техните приходи. Орбан посочи, че градове с население под 25 000 души ще получат подкрепа от държавата, а финансовото положение на по-големите общини ще се анализира случай по случай.

Унгарското правителство прогнозира, че брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с 6 на сто през 2020 година в резултат на пандемията.

Обран обяви, че през декември и януари правителството ще покрива две трети от разходите за заплати на работещите в сектора на туризма, хотелиерството, ресторантьорство и частните автобусни компании, които временно са прекратили дейността си заради пандемията.

Семейства с деца или които очакват дете ще могат да се възползват от заем при преференциални условия до 6 милиона форинта (близо 16 600 евро - бел. ред.) и грантове за обновяване на своето жилище, допълни унгарският премиер.

"Взехме тези решения и се надяваме, че можем да спасим стотици хиляди работни места", посочи Орбан.

Днес унгарските здравни власти съобщиха за повече от 4 хиляди нови заразени с коронавируса и 189 починали през последното денонощие. С това общият брой на случаите на коронавирус в Унгария надхвърли 300 хиляди. Близо 8 хиляди души (7914) са починали.