Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е преразгледала рязко нагоре прогнозата си за световния растеж за 2021 година от 4,2 процента на 5,6 процента, разчитайки на комбинираните ефекти от американския мегаплан за стимулиране и ваксинация. Това сочи представената днес междинна икономическа оценка, цитирана от световните агенции.

"Глобалните икономически перспективи се подобриха значително през последните месеци заради прогресивното въвеждане на ефективни ваксини, обявяването на нови подкрепящи мерки в някои страни и признаците, че икономиките се справят по-добре от очакваното с ограничителните мерки", обяснява организацията с централа в Париж.

ОИСР обаче призовава правителствата да "ускорят производството на ваксини" срещу Ковид-19, допълва БТА.

Главният икономист Лорънс Бун, цитирана от ДПА, заяви, че сега основен приоритет трябва да бъде производството на ваксини срещу коронавируса, тъй като забавянето или пък допълнителните мутации на вируса, които спъват лечението, могат да отслабят очакваното възстановяване.

Самият план от 1,9 трилиона долара, поискан от американския президент Джо Байдън за съживяване на първата икономика в света, допринася с 1 процентен пункт за това 1,4-пунктово преразглеждане на глобалния растеж, обясни пред АФП главният икономист на организацията, обединяваща 37 развити страни.

Благодарение на тази мащабна инжекция на ликвидност, САЩ, на които се пада една пета от смъртните случаи вследствие на пандемията, се очаква да увеличат своя темп на растеж двойно спрямо очакваното през декември до 6,5 процента, без да се стига до голям инфлационен риск, според Бун.

По-скромна е оценката за растежа на еврозоната, където програмата за ваксиниране изостава: очаква се БВП да нарасне с 3,9 процента тази година. Великобритания, където училищата отвориха врати в понеделник, се очаква да постигне темп от 5,1 процента.

ОИСР очаква 5,9 процента във Франция, 5,7 процента в Испания, 4,1 процента в Италия и 3 процента в Германия.

Двигателят на световния растеж, Китай, където износът скочи с 60 процента на годишна основа през януари-февруари, се очаква да отчете растеж от 7,8 процента. В Индия обаче отскокът е най-впечатляващ: след спад от 7,4 на сто през 2020-а се предвижда БВП да скочи с 12,6 процента тази година.

Съществуват обаче рискове за растежа: твърде бавен процент на ваксинация или поява на нови варианти, устойчиви на наличните ваксини, предупреждава ОИСР.

Организацията очаква световната икономика да нарасне с 4 процента през 2022 година спрямо първоначално предвидените 3,7 процента.

За миналата година бе отчетен спад от 3,4 процента, по-слаб от първоначално очакваното, припомня ДПА.

Спад в еврозоната

Прогнозата идва на фона на данните за свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната през 2020 година, което е било по-слабо от очакваното. С 6,6 процента спрямо първоначално отчетените 6,8 процента. Това сочат преразгледаните данни на Евростат, публикувани днес и цитирани от Франс прес.

Първоначалната оценка за икономическия спад в целия ЕС е претърпяла сходна корекция: от минус 6,4 процента на минус 6,2 процента.

Данните за четвъртото тримесечие на 2020-а спрямо предходното тримесечие са останали непроменени: свиване с 0,7 на сто в еврозоната и с 0,5 на сто в ЕС, сочи третата оценка на Евростат за този период.

Въпреки по-силната от предвидената устойчивост в края на годината и доброто представяне на германската промишленост, Европа се представя по-зле от конкурентите си. През 2020 година БВП намаля с 3,5 процента в САЩ, с 3,1 процента в Русия и нарасна с 2,3 процента в Китай.