Компанията "Ню Геймс" АД, чрез която оперира "Националната лотария", е поискала да бъде обявена в неплатежоспособност и несъстоятелност, съобщава БНР, позовавайки се на Търговския регистър. Молбата е депозирана в Софийския градски съд.

След обнародването в "Държавен вестник" на промените в Закона за хазарта, единствено държавният Български спортен тотализатор има право да организира лотарийни игри.

Още преди новите текстове да влязат в сила, бизнесменът Васил Божков, който е сред основните акционери в "Ню Геймс", обяви, че без лотарията няма да има пари за футболен клуб "Левски".

Развитието на събитията обаче наложи ревизия на фирмата и запор на сметките й.

От компанията твърдят, че вече не могат да правят плащания. Това означава, че не могат да се изплатят и част от печалбите.

Търговците търсят компенсация

Над 20 хиляди дребни търговци от цялата страна са купили билети на "Национална лотария" и сега търсят начин да не търпят щети от спирането на лотарията. Това обяви в четвъртък председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на търговци на тютюневи изделия Иван Делчев. Заради това организацията изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което търси съдействие за компенсиране на загубите.

Според променения Закон за хазарта лицензите на двете лотарии - "Национална лотария" и "Лотария България" бяха веднага отнети, а до края на годината двете фирми, които ги организират, имат ангажимент да унищожат билетите, които са вид ценни книжа. Търговците разчитат да се намери начин да се уредят "тези търговски отношения" с мотива, че към датата на отнемане на лиценза на лотариите никой от търговците не е имал виновно поведение.